| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

logariasmoi

Page history last edited by ANemos 15 years, 3 months ago

 

ΒΛΕΠΕ: Μαύρο Χρήμα

 

Αίτημα δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να ανοίξουν οι λογαριασμοί των εταιριών Rassadel και Madeus, απευθύνεται σήμερα, Παρασκευή προς την Κύπρο. Ενώπιον εισαγγελέων οι Μ.Κουκουβίνος, Στ.Σωτηροπούλου, καθώς και οι ιερομόναχοι Εφραίμ και Αρσένιος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κυρ.Καρούτσος διαβιβάζει σήμερα προς τις κυπριακές αρχές αίτημα δικαστικής συνδρομής με το οποίο ζητά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των υπεράκτιων εταιριών Rassadel και Madeus, που σχετίζονται με τις επενδύσεις της Μονής Βατοπαιδίου.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του κυπριακού καναλιού ΡΙΚ, ο Αθως Κοιρανίδης, οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου και διευθύνων σύμβουλος των κυπριακών εταιρειών Rassadel και Madeus, στις οποίες έχει μετοχές η Μονή Βατοπεδίου, δήλωσε ότι μόνο η εταιρεία Rassadel διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο από τον οποίο έγιναν μόνο δύο πράξεις.

Όπως είπε, κατατέθηκαν 20 εκατ. ευρώ που έστειλε η Μονή, σε δύο επενδυτικά ταμεία τράπεζας, από δέκα σε κάθε ταμείο και αμέσως μετά ο λογαριασμός αδρανοποιήθηκε. Ο κ. Κοιρανίδης δήλωσε ότι έδωσε αυτά τα στοιχεία την περασμένη Δευτέρα στην Εξεταστική Επιτροπή.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι πιστεύει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο, παρά μόνο στη φαντασία -όπως είπε- των δημοσιογράφων, καθώς και ότι ο ηγούμενος Εφραίμ θα επανέλθει κανονικά στη θέση του μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης.

Σχετικά με το άνοιγμα των συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών οι κυπριακές αρχές και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης έχει δηλώσει ότι η διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου των δύο εταιριών δεν είχε γίνει έως σήμερα, καθώς δεν είχε διατυπωθεί επίσημο αίτημα από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

 

ΑΡΘΡΑ

 

Καπνός πολιτικού χρήματος

 

Πού πήγαν οι βαλίτσες με τα εκατομμύρια; Ζεστό χρήμα σε βαλίτσες σήκωσαν μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου, αλλά για να βρεθούν οι παραλήπτες τους -αν ποτέ βρεθούν- απαιτείται έρευνα τουλάχιστον έξι-επτά μηνών.

 

Στην αποκάλυψη αυτή προέβησαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή οι τρεις ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση στοιχείων και την κίνηση των λογαριασμών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (ΙΜΒ) και των εταιρειών που συναλλάσσονται με αυτή, ορισμένες από τις οποίες είναι συμφερόντων της ίδιας της Μονής. Από τον έως τώρα έλεγχο της Τράπεζας διαπιστώθηκε ότι οι μοναχοί:

Καπνός πολιτικού χρήματος
  • Μία φορά έκαναν ανάληψη 2.000.000 ευρώ.
  • Μία άλλη 1.000.000 ευρώ.
  • Κι άλλες φορές (ακαθόριστος ο αριθμός) ποσά μικρότερα του ενός εκατομμυρίου, αλλά πάντως εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αναφερόμαστε σε αναλήψεις μετρητών. Η υπόνοια να πρόκειται για μαύρο πολιτικό χρήμα έχει εμφιλοχωρήσει στη σκέψη των βουλευτών, ωστόσο ουδείς μπορεί να δημοσιοποιήσει μια τέτοια εκτίμηση, από τη στιγμή που η έως τώρα έρευνα είναι ατελής, κατά δήλωση των ίδιων των ελεγκτών: «Σε κάθε περίπτωση», επισημαίνουν, «για την εξαγωγή συμπερασμάτων, θα πρέπει να συσχετιστούν οι χρηματικές ροές προς και από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου προς τους λογαριασμούς των εμπλεκόμενων προσώπων με τις προσφερθείσες υπηρεσίες των τελευταίων προς τη Μονή και με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους».

24σέλιδη έκθεση

Οι ίδιοι γνωστοποίησαν στην Επιτροπή της Βουλής ότι για να έχουμε μια καλή εικόνα της διακίνησης των χρημάτων χρειάζεται ένας ακόμη τουλάχιστον μήνας, ενώ για να εντοπιστούν οι τελικοί παραλήπτες του ζεστού χρήματος απαιτείται έρευνα πολλών μηνών. Στην 24σέλιδη έκθεση που κατέθεσαν στην Επιτροπή δεν περιλαμβάνονται:

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Η κίνηση στο Χρηματιστήριο των ποσών που είχε επενδύσει η Μονή και οι... δορυφόροι της.

Τα δάνεια που πήρε η Μονή από την Εμπορική Τράπεζα.

Ακόμη, στην έκθεση αυτή οι ελεγκτές σημειώνουν ότι μια σειρά από στοιχεία που έχει ζητήσει η Τράπεζα Ελλάδας δεν έχουν προσκομιστεί. Τα πέντε μέλη της Τράπεζας που συνέταξαν την έκθεση, χωρίς να προβαίνουν σε αξιολογικές κρίσεις, επισημαίνουν ορισμένες πτυχές που απαιτούν περισσότερο έλεγχο. Παραθέτουμε ενδεικτικές περιπτώσεις.

  • Στις 19 Απριλίου του 2006 η Μονή κόβει επιταγή 705.000 ευρώ στο όνομα του Αν. Καριπίδη (σ.σ.: κατά τον μοναχό Ευδόκιμο επρόκειτο για έναν άπορο από τη Θεσσαλονίκη στον οποίο η Μονή έδινε χρήματα για τα μεταφέρει σε προμηθευτές της ή να τα καταθέσει σε τράπεζες). Την ίδια μέρα το ποσό αυτό κατατέθηκε στη «Rassadel», που είναι εταιρεία της Μονής. Τα πήρε δηλαδή από ένα λογαριασμό της και τα κατέθεσε μέσω του απόρου σ' έναν άλλο λογαριασμό της: «Δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί η σχέση ή συνάφεια του δικαιούχου της επιταγής με την ΙΜΒ ή την εταιρεία «Rassadel»», σημειώνουν οι ελεγκτές.
  • Στις 6/5/08 έγινε ανάληψη από τον Π. Κατσαδούρη, νομικό σύμβουλο της Μονής Σίμωνος Πέτρας, ποσού 730.000 ευρώ και εκδόθηκε επιταγή σε διαταγή της ΙΜΒ. «Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί ο τελικός δικαιούχος του εν λόγω ποσού», αναφέρουν οι ελεγκτές. Ακόμα για μια σειρά συναλλαγών περιμένουν παραστατικά, για άλλες συναλλαγές δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διερεύνηση, ενώ για μια σειρά ανάληψης μετρητών οι ελεγκτές περιμένουν ακόμη τα ταμειακά παραστατικά. Πληθώρα ερωτημάτων που απαιτούν απάντηση. Οπως απάντηση απαιτεί η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει άρον άρον τον κύκλο των μαρτύρων. Φοβάται κάτι;

ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ

bali@parliament.gr

 

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ

ΠΑΣΟΚ: Υπέρογκα τα ποσά  σε Αικ. Πελέκη και Δ. Πελέκη

«Υπέρογκα» χαρακτηρίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα ποσά των 972.000 και 1.083.415 ευρώ που έχει καταθέσει η Μονή Βατοπεδίου αντίστοιχα σε κοινό λογαριασμό της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη και του Γ. Βουλγαράκη (από 23/5/2007 έως 4/9/2008, την περίοδο δηλαδή που ήταν υπουργός) και σε προσωπικό λογαριασμό του Δημ. Πελέκη (από 11/4/2006 έως 17/7/2008), όπως προκύπτει από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που παραδόθηκε χθες στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμαναν πως τα ποσά αυτά διαφέρουν από τα παραστατικά των 749.900 ευρώ που είχε παρουσιάσει στην Εξεταστική επιτροπή ο δικηγόρος της Μονής Δημ. Πελέκης και ότι η αμοιβή η δική του μετά την παρακράτηση ήταν 150.000 ευρώ.

Στην έκθεσή της η ΤτΕ, όσον αφορά τον κοινό λογαριασμό του ζεύγους Βουλγαράκη, επισημαίνει πως «σημαντικό μέρος των ποσών που κατατίθενται στον λογαριασμό μεταφέρονται στη συνέχεια στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, στο Ταμείο Νομικών, στο ΤΑΣ, σε υποθηκοφυλακεία», αλλά δεν αναφέρεται το ακριβές ποσό.

Σε δηλώσή της αργά το βράδυ σχετικά με τα ποσά που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς τους η συμβολαιογράφος κ. Αικ. Πελέκη αναφέρει ότι «αφορούν συμβολαιογραφικά δικαιώματα και τέλη αντιγράφων και ότι τα χρήματα έχουν αποδοθεί στον Σύλλογο, στα Ταμεία και στο Υποθηκοφυλακείο, όπως επιβάλλει ο νόμος». Από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Δ. Πελέκης αναφέρει ότι «οι καταθέσεις αφορούν στο σύνολό τους δαπάνες των συμβολαίων» και ότι τα σχετικά παραστατικά είναι στη διάθεση της Εξεταστικής.

Εν τω μεταξύ, από έγγραφο της επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προκύπτει πως η Μονή για την αγορά του 30% του Ομίλου Πάπιστα, έναντι 35 εκατ. ευρώ, εισέπραξε στις 22/7/2008 ποσό 900.000 ευρώ, από τα 997.000 ευρώ που είχε διανείμει η εταιρεία στη Madeus (έξι μέρες νωρίτερα) ως «προμέρισμα για τη χρήση 1/7/2007 έως 30/6/2008» - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ομίλου.

Επιπλέον, από το έγγραφο φαίνεται πως η διαδικασία εισροής και εκροής των 35 εκατ. ευρώ από τη Μονή προς τη Madeus και από τη Madeus προς τον Ομιλο Πάπιστα γίνεται μέσα στον Δεκέμβριο του 2007, στην πρώτη περίπτωση με την κατάθεση δύο επιταγών και από μεταφορά λογαριασμού της Μονής και στη δεύτερη περίπτωση μόνο από μεταφορά λογαριασμού του Ομίλου Πάπιστα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

 

ΓΙΑ MADEUS - RΑSSΑDΕL

Με καθυστέρηση 3 μηνών ζητούν τη συνδρομή των κυπριακών αρχών

Με καθυστέρηση περίπου τριών μηνών από την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας και ενώ οι κυπριακές Αρχές ζητούσαν από τον Οκτώβριο (με επιστολή τους) να ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές αν εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου κυπριακές εταιρείες προκειμένου να συνδράμουν στην έρευνα, τελικά μόλις τώρα κινήθηκαν Εξεταστική και Εισαγγελία Εφετών.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κ. Καρούτσο (και από εκεί μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης) το αίτημα προς τις κυπριακές Αρχές για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των επενδυτικών εταιρειών Madeus και Rassadel που διαχειρίζονται το «ιερό» χαρτοφυλάκιο της Μονής Βατοπεδίου.

Η σχετική δικαστική συνδρομή προς την Κύπρο ζητήθηκε ενώ είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της Κύπρου ότι μέχρι στιγμής ουδέποτε ζητήθηκε εγγράφως και επισήμως από την ελληνική Δικαιοσύνη αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών.

Οπως επεσήμανε ο εκεί υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, όταν θα λάβουν επίσημο γραπτό αίτημα του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το άνοιγμα των λογαριασμών, τότε αυτό θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

Από την πλευρά της η κυπριακή μονάδα καταπολέμησης αδικημάτων συγκάλυψης χθες απέρριψε κατηγορηματικά τα περί άρνησης συνεργασίας στην υπόθεση, επισημαίνοντας ότι ενώ είχε ενημερώσει πλήρως από τα μέσα Οκτωβρίου του 2008 με επιστολή της την αντίστοιχη υπηρεσία της Ελλάδας για τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν ώστε να ανοίξουν λογαριασμοί, εντούτοις -όπως τονίζεται- υπήρξε «απροθυμία για συνεργασία».

Συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Εύα Παπακυριακού, υπεύθυνη της κυπριακής μονάδας καταπολέμησης αδικημάτων, χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΡΙΚ, εξηγήθηκε πλήρως στην αρμόδια υπηρεσία της Ελλάδας η σχετική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι δεν δόθηκαν από την Ελλάδα λεπτομέρειες για την υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατόν να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος.

Την ίδια χρονική στιγμή η έρευνα -την οποία πραγματοποιούν οι δύο εισαγγελείς Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης- βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 50 μάρτυρες σχετικά με την υπόθεση. Από τη Δευτέρα θα κληθούν τουλάχιστον 30 ύποπτοι.

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

 

Το δίκτυο των λογαριασμών του Βατοπεδίου, από το οποίο έχουν φύγει μεγάλα ποσά προς άγνωστες κατευθύνσεις
Των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ
Το ποσό-μαμούθ των 100 εκατομμυρίων ευρώ από το παγκάρι της Μονής Βατοπεδίου έχει καταλήξει σε άγνωστους αποδέκτες! Αυτό προκύπτει από την πρώτη προσεκτική ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών του μοναστηριού, αλλά και τις προσωπικές καταθέσεις των Εφραίμ και Ευδόκιμου, που έφτασαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

 

 
Κατά τις επίμαχες περιόδους των ανταλλαγών (2007) και των πωλήσεων του ολυμπιακού ακινήτου και της Ραιδεστού (2008) οι μοναχοί εμφανίζονται με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένες τράπεζες! Παίρνουν δάνεια, τα οποία εξοφλούν μέσα σε μερικές εβδομάδες ή και σε ημέρες (!) ακόμα, ενώ κατά διαστήματα παρουσιάζουν μέχρι και 20 συναλλαγές την ημέρα σε υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης.

1 Οι κρίσιμες συναλλαγές φαίνεται ότι έγιναν μέσω τριών λογαριασμών όψεως της Marfin Bank. Ο πρώτος (0236662421) εμφανίζει υπόλοιπο 48.300.000 ευρώ και ανοίχτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2007, τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές και ενώ είχε ολοκληρωθεί η παράδοση του ακινήτου του Ολυμπιακού Χωριού από την ΚΕΔ.

Ο δεύτερος λογαριασμός έχει υπόλοιπο 256.000 και ανοίχτηκε στις 16 Μαρτίου 2006, ενώ ο τρίτος, που ανοίχτηκε στις 30 Ιουνίου 2006, εμφανίζει μηδενικό υπόλοιπο, αφού είναι ενεχυριασμένος στην τράπεζα.

2 Οπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση της τράπεζας οι δύο τελευταίοι λογαριασμοί αποτελούν συνέχεια ενός άλλου λογαριασμού, μέσω του οποίου στις 30 Ιουνίου 2006 συνάπτεται δάνειο 10.000.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο εξοφλείται στις 27 Ιουλίου 2006, σε λιγότερο από ένα μήνα δηλαδή. Δύο μήνες αργότερα (28-9-2006), ο ίδιος λογαριασμός εμφανίζει να δέχεται ποσό 5.000.000 ευρώ από άλλο δάνειο, το οποίο, με τη σειρά του, εξοφλείται σε ένα μήνα στις 30 Οκτωβρίου 2006.

Εδώ εντοπίζεται και η νέα εταιρεία (που αποκάλυψε η «Κ.Ε.» και επιβεβαίωσε ο μοναχός Ευδόκιμος στη Βουλή), η MFG fund, στην κίνηση του πρώτου λογαριασμού: δέχεται τα 20.000.000 ευρώ χωρίς αιτιολογία.

3 Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς εντοπίζονται τα 41.000.000 ευρώ (16-5-2008) της Noliden προς τη μονή, το τίμημα για το Ολυμπιακό Ακίνητο, που δηλώνεται στο συμβόλαιο. Την ίδια ημέρα πιστώνονται στον λογαριασμό και τα 9.000.000 ευρώ, η «δωρεά» στη μονή.

Και τότε αρχίζουν οι αναλήψεις προς άγνωστη κατεύθυνση... Από τις 10-9-2008 έως τις 24-9-2008 άγνωστοι φαίνονται να λαμβάνουν το ποσό των 3.000.000 ευρώ ύστερα από τρεις διαδοχικές αναλήψεις!

4 Αλλά και στον δεύτερο λογαριασμό, την παραμονή των Χριστουγέννων (!) του 2007, εμφανίζεται να μεταφέρεται το υπέρογκο ποσό των 15.000.000 ευρώ σε μετρητά και σε άγνωστο αποδέκτη την ίδια ημέρα!

Ποσά από αυτό τον λογαριασμό μεταφέρονταν και ηλεκτρονικά, ενώ εκδίδονταν και επιταγές. Οπως στις 5 Ιουνίου του 2008, όταν μεταφέρονται 2.000.000 ευρώ σε λογαριασμό που λειτουργεί ως επενδυτικός. Εκεί στις 7 Ιουλίου 2008 πιστώνονται άλλα 2.500.000 ευρώ, τα οποία την ίδια ημέρα μεταφέρονται σε δύο δόσεις στην εταιρεία Reismbursement, αγνώστων συμφερόντων.

5 Με την τράπεζα (κοινών συμφερόντων με τη Marfin) «Επενδυτική», η Μονή Βατοπεδίου συνάπτει, τον Νοέμβριο του 2007, δάνειο ύψους 10.400.000 ευρώ, ο οποίο καταλήγει σε λογαριασμό της Marfin, της κυπριακής Rassadel.

6 Στην Εμπορική Τράπεζα, μόνο το τελευταίο 10μηνο έχουν διακινηθεί περίπου 20.000.000 ευρώ. Και εδώ, όμως, εμφανίζεται χορός... αγνώστων αποδεκτών: 2.000.000 πήγαν στις 23 Απριλίου 2008 σε άγνωστο. Στις 7 Μαΐου 2008 άγνωστος κάνει ανάληψη ενός εκατομμυρίου ευρώ. Και στις 26 Μαΐου πάλι άγνωστος σηκώνει το ποσό των 1,8 εκατομμυρίων.

Λίγες ημέρες από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου, στις 31 Ιουλίου 2008, γίνεται ανάληψη 2.100.000 ευρώ. Ενώ ακόμη και στις 11 Σεπτεμβρίου και αφού έχει σκάσει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αναλαμβάνονται άλλα 2.000.000 ευρώ πάλι από άγνωστο!

7 Στο υποκατάστημα της Εμπορικής στη Θεσσαλονίκη συναντάμε και τον επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα, ο οποίος την 1η Νοεμβρίου 2007 καταθέτει σε λογαριασμό της μονής μόλις 1.936 ευρώ. Την επόμενη ημέρα, όμως, στο ίδιο υποκατάστημα γίνεται κατάθεση σε μετρητά του υπέρογκου ποσού των 8.700.000 ευρώ χωρίς αιτιολογία και χωρίς όνομα καταθέτη. Και στις 20 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς κατατίθενται άλλα 10.000.000 ευρώ με την ίδια διαδικασία: Αγνωστος καταθέτης, για άγνωστο λόγο.

8 Από την ίδια τράπεζα στις 17 Δεκεμβρίου 2007 η μονή παίρνει δάνειο ύψους 10.000.000 ευρώ (το παραλαμβάνει ο δικηγόρος Αλ. Χατζηαλεξάνδρου) και την ίδια ημέρα εξοφλεί με αυτό άλλο δάνειο που πήρε η μονή από τη Marfin. Αλλά τρεις μέρες μετά, ο ίδιος δικηγόρος για λογαριασμό της μονής παραλαμβάνει και δεύτερο δάνειο ύψους 10.000.000 ευρώ!

9 Στην Αγροτική εμφανίζονται 12 λογαριασμοί της μονής και προσωπικά των Εφραίμ και Ευδόκιμου. Τηρούνται σε ευρώ, δολάρια, λίρες Αγγλίας και λίρες Κύπρου. Από την αναλυτική κίνηση προκύπτει, ωστόσο, ότι υπάρχουν κι άλλοι δύο λογαριασμοί όψεως για τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, που έχει μάλιστα και δύο (!) ΑΦΜ στη ΔΟΥ Πολυγύρου!

10 Μέσω της Τράπεζας Πειραιώς κατατίθεται στις 29 Μαρτίου 2007 επιταγή ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό της μονής. Λίγο μετά όμως η προθεσμιακή κατάθεση «σπάει» σε δύο ακόμα των 1,5 εκατομμυρίου και 500.000, ενώ στις 30 Απριλίου εκδίδονται από αυτούς τους λογαριασμούς δύο επιταγές των 250.000 ευρώ.

Το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο τοποθετείται σε νέο προθεσμιακό λογαριασμό, αλλά στις 15 Μαΐου του 2007 «ξανασπάει» ώστε να αναληφθούν μόλις 200.000 ευρώ. «Σπασμωδικές» χαρακτηρίζονται οι κινήσεις αυτές, που έχουν και συνέχεια.

Στις 14 Ιουνίου 2007, πιστώνονται 3.700.000 ευρώ από εκταμίευση δανείου, που εμφανίζεται πρώτη φορά, σε λογαριασμό της μονής (5222-031970343). Ο ίδιος λογαριασμός έχει την ημέρα αυτή υπόλοιπο 5.500.000 ευρώ. Την ίδια ημέρα εκδίδονται τρεις τραπεζικές επιταγές, συνολικού ύψους 4.200.000 ευρώ.

Ακολουθούν μεταφορές, πληρωμές και αναλήψεις και, κυρίως, μεταφέρεται τουλάχιστον πέντε φορές το ποσό του ενός εκατομμυρίου!

*Παράλληλα μέσω των δύο επενδυτικών εταιρειών, Rassadel και Madeus, με έδρα την Κύπρο και διαχειριστή τον Αθ. Κοιρανίδη, η Μονή Βατοπεδίου εισέρχεται και στο χώρο των hedge funds με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Από τα παραστατικά των τραπεζών που αφορούν στη Rassadel φαίνεται ότι η εταιρεία έχει χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, ενώ η Madeus άλλα 30 εκατ. ευρώ. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της μονής εκτιμάται σε 90 εκατ. ευρώ.

 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/11/2008

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.